Megállópont - Horváthzsidány - Persuka Mária Emlékhely

Megállópont - Horváthzsidány - Persuka Mária Emlékhely

1983 óta háromnyelvű zarándokhelyként fogadja látogatóit a Peruška Maria kápolna. 1994-ben a tölgyfa közelében felépült egy kis kápolna Szent Hubertus és Szűzanya tiszteletére a hívek adományaiból, melyet az erdő hűs fái mellett körülölel még egy gyönyörű szoborpark is, mely a mesterségek védőszentjeit ábrázolja.

Kapitány-kút

Péruska Mária kápolnához és Marton-szálláshoz vezető út bal oldalán, a képesfa utáni balra leágazó úton, majd az erdei ösvényen tudjuk megközelíteni a Kapitány-kút nevű forrást. A forrás körül egy boltíves kiépítés van, a kristálytiszta víz a boltív alatti mélyedésben, „kútban” található. 

 Péruska emlékhely 280 éves tölgyfája
A kocsánytalan tölgy és legendája számos helyi és környékbeli amatőr festőt,
grafikust és fényképészt megihlet; számos alkotás, még versek is születnek róla.
Kora: kb. 280 év
Magassága: 20-25 m
Törzskerület: 500 cm.

Programok: 

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A horvátzsidányiak mindig a Szent Iván napi
búcsú vasárnapjukat megelőző pénteken tartják e megemlékezés céljából zarándoklatukat a Péruska kápolnához.

A 20. század viharos évei után először 1983-ban nyílt lehetőség arra, hogy a Péruska Mária kegyhely ismét régi pompájában virulhasson, fogadhassa híveit. Minden évben
összegyűlnek itt a vadászok, az erdészek, a tűzoltók, kéményseprők, határőrök, honvédség, rendőrség, a fiatalok, illetve a Szűzanya tisztelői és megtartják háromnyelvű zarándoklatukat. Június első vasárnapján háromnyelvű: magyar, horvát és német vadászmisét és zarándoklatot tartanak. Így lett ez a hely háromnyelvű zarándokhellyé. Szeptember 8-án Kisboldogasszony /népies elnevezése Kisasszony/ napján a környékbeli lovasokat, fogathajtókat, íjászokat hagyományteremtő szándékkal zarándok (kétnyelvű) szentmisére hívják.


Időszak: Júniustól szeptemberig minden hónap 1. vasárnapja

  • Horváthzsidány - Peruska Mária Emlékhely

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu