Megállópont - Kiszsidány

Megállópont - Kiszsidány

Kiszsidány (Roggendorf) német nemzetiségi község.. A Horvátzsidány felől érkező Szent Márton út érinti a Kiszsidányi forrást, ahol pihenőhelyet alakítottak ki. A lakosság nagyjából fele - fele arányban evangélikus,illetve római katolikus. A község lélelszáma 2010-ben 101 fő volt.


A ma 120 lakosú település nagyon régmúlt időkbe visszanyúlóan lakott terület. Az első írásos emlék 1225-ből származik, de ezt megelőzően is éltek itt, amire az Árpád-kori nemesi vár is bizonyíték. 1225-ben tűnt fel az írott forrásokban először, az akkor még egységes Zsidány, szétválásuk első bizonyítéka 1397-ből maradt fenn. 1410-ben egyik korábbi zálogbirtokosáról Csamazzsidánynak nevezték, ennek emlékét őrzi a határ egyik tagja, ahol egyes vélemények alapján korai földvár helyét feltételezik. Két évvel később ugyanakkor már a német Rockendorfot használták.

A Kiszsidány elnevezés 1946-tól hivatalos.
Az első ismert birtokosai a borsmonostori ciszterciták voltak, a 15. század elején a Garai-család kőszegi uradalmának része. Ekkor Vas megyéhez tartozónak tekintették, de később Sopron megye része lett. A 17. század végén az Esterházy-család tulajdona, amelynek grófi ága kapta meg egy osztozkodás során.

Látnivalók:

- Szűz Mária neve r.k. templom

- Evangélikus harangtorony

 

  • Kiszsidány

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu