Megállópont - Peresznye

Megállópont - Peresznye

A jelenleg 36%-ban horvát nemzetiségűek lakta település okleveles említése 1195 körülről származik. A borsmonostori apátság vásárhellyel rendelkező[6] birtoka volt. III. Ince pápa 1209-ben írt oklevele ciszterci kolostori majorságként (grangia) említi Peresznyét - azonban ezt alátámasztó további okiratok erről nincsenek , Kovács Ignác 1904-ben írt közleménye alapján helye a falu határban lévő „erdőhegyaljában” található.1222 táján Sopron megyében - több más településsel egyetemben - először vezették be a földesúrnak a majorsági jellegű szőlőterületek használata után fizetendő csöböradót. A települést valószínűleg már a középkorban szláv nyelvű népesség lakta, erre utal a Prezena, Proescie névalak. Az 1532-es pusztító török hadjárat után Jurisics Miklós horvátországi birtokairól horvátokat telepített be, s azóta is nagy számban lakják horvát nemzetiségűek, bár mára arányuk 40% alá csökkent. Kőszeg védője a kőszegi uradalom mellett királyi adományként kapta meg a borsmonostori uradalmat a 16. század első felében. A Jurisics család után 1568-ban Szigetvár elfoglalása következtében, Kanizsa átadásáért Nádasdy Tamás és Ferenc fia nyerte el az apátságot és birtokait,[9] később - Nádasdy III. Ferenc gróf 1671-es lefejezése után - 1676-tól Esterházy Pál volt a földesura, majd családja több ága is volt kegyura a falunak. A 19–20. század fordulóján a cseh származású Berchtold grófoké lett. Önkéntes tűzoltó egyesülete 1887-ben alakult. Forrás: Wikipédia

Szent Egyed templom - 1727-ben épült, berendezése nagyrészt barokk.

Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye - Peresznye Hunyadi u. 19.  Honlap   A gyűjteményt Dumovits István peresznyei születésű horvátzsidányi plébános ajándékozta a Magyarországi Horvátok Országos Önkormányzatának. A múzeum a magyarországi, azon belül is első sorban a gradistyei horvátság egyházi kultúráját, hitéleti szokásait mutatja be.

Esterházy kastély (Berchtold kastély) A falu végén álló barokk kastélyr 1727-ben Esterházy Dániel gróf emeltette. Az épület a XIX. század második felében került a Berchtold család tulajdonába, akik 1882 körül a kastély  egy részét ekletikus stílusban átalakították. Az út déli oldalára is átnyúló kastélykertet az 1900-as évek elején a Berchtold család alakíttatta át angolparkká. Itt található Magyarország egyik legnagyobb platánfája.

 

  • Peresznye

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu