Látnivalók - Horvátzsidány - Péruska Mária Kápolna

Látnivalók - Horvátzsidány - Péruska Mária Kápolna

Peruška Mária kedvelt kirándulóhely és zarándokhely. 1994-ben a tölgyfa közelében felépült egy kis kápolna Szent Hubertus és Szűzanya tiszteletére a hívek adományaiból, melyet az erdő hűs fái mellett körülölel még egy gyönyörű szoborpark is, mely a mesterségek védőszentjeit ábrázolja.

1866-ban, egy vadászaton az erdő tulajdonosa, gróf Berchtold Zsigmond peresznyei gróf volt, akinek hároméves Lipót nevű fia (később az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere) elveszett az erdőben, majd három nap múlva az alatt a hatalmas tölgyfa alatt találták meg sértetlenül, amelyen egy Mária-kép függött. Ettől a naptól kezdve a grófi család számára búcsújáró hely lett a Szűzanyát ábrázoló képmással díszített fa, ráadásul a gróf elrendelte, hogy hálaadó szentmise is szolgáltassék ezen a napon. Ez a szentmise lett a későbbi búcsújárások alapja, amelyre szívesen ellátogattak a környékbeli falvak magyar, horvát és német lakosai. 

A kegyhelyen évente emléket állítanak valamelyik foglalkozás vagy hivatás védőszentjének. Napjainkban már kb. harminc szobor sorakozik a kis erdei kápolna körül. Idén a lovasok és a lótartók kerültek sorra, akik Mártont tekintik a patrónusuknak. Első alkalom, hogy az elhelyezett alkotás nem kőből, hanem bronzból készült. A lovon ülő, köpenyét a koldussal megosztó Szent Márton domborművét Kékesi Gábor szobrász készítette. 

  • Horvátzsidány - Péruska Mária Kápolna

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu