Megállópont - Gencsapáti

Megállópont - Gencsapáti

A Szent Márton Út a falu külterületét, a szőlőhegyet és a Szentkutat érinti. A szentkúti búcsújárás hagyománya az 1700-as évek első feléig vezethető vissza, a kápolna a XVIII. században épült, a kálváriastációk 1906-ban készültek. Gencsapáti Németgencs és Gyöngyösapáti egyesítésével jött létre.


Látnivalók

- Hagyomány és közösség - helytörténeti állandó kiállítás -  Gencsapáti Szentegyház u. 5. Tel.. (36) 94 508-522

- Szentkút 

Évente kétszer, -Szentkút búcsúkor- a szent kereszt megtalálásának (május 3.) és a szent kereszt felmagasztalásának (szeptember 14.) napját követő vasárnapon nagy számban keresik fel a környező plébániák hívei is. Régi hagyomány, hogy húsvét hajnalán a gencsi hívek –a bibliai jámbor asszonyok példáját követve- a Szentkútnál adják meg a tiszteletet a feltámadt Üdvözítőnek.

A Mária út, és a Szent Márton zarándokút része.

- Szent Jakab templom 

A kápolna története körülbelül 1756-ra vezethető vissza, ugyanis ekkor írtak először az itt található bővizű forrásról. A történet szerint egy világtalan szemű gyermek szemei megnyíltak és emiatt hálából építették a forráshoz e kápolnát. Az idő múlásával egyre több dolog épült meg, mint például a három keresztfa, a 14 stáció és a lourdes-i barlang.

Húsvét hajnalán a gencsi hívek a Szentkútnál adják meg a tiszteletet az Üdvözítőnek.

- Széchenyi kastély

A kastély ősét, egy 12 szobás várkastélyt eredetileg a 16. század második felében építtette a Chemetey család, amely az egyik fő lakóhelye lett Chemethey István (fl. 1578–1607) Vas vármegye alispánjának. Ez a várkastély aztán a Széchényi család birtokába került, akik az 1820-as években klasszicista stílusban átépítették. A század végén ismét átalakították az épületet, ezúttal eklektikus stílusban. Több tulajdonosváltás után 1926. március 15-én az állam Apponyi Albertnek adományozta, kártételül a trianoni békediktátum során elvesztett birtokaiért. 1933-ban azonban, Apponyi Albert halála után, újra visszakerült állami tulajdonba a Magyar Királyi Honvédelmi Alap kezelésébe. 1935-től tiszti üdülő működött benne, a második világháború végéig pedig lengyel menekülteket szállásoltak el itt. 1945 és 1948 között volt deportáltak laktak benne, ezután pedig visszakerült a katonasághoz. 1946-47-ben a JOINT nevű szervezet gyermekeket üdültetett a kastélyban. 1956-ban pedig egy gyermekotthon nyílt az épületben, amely 2006-ig működött benne.

Forrás: Wikipédia

  • Gencsapáti

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu