Látnivalók - Velem - Szent Vid kápolna

Látnivalók - Velem - Szent Vid kápolna

A bronzkorban a Szent Vid-kápolna helyén kiterjedt és nagy jelentőségű város feküdt, melynek házait a hegygerinc körüli mesterséges teraszokra építették.

 Később a Római Birodalom idejében egy őrtorony állt itt. Innen jól védhető volt az a vízvezeték-rendszer, amely az egykori Savaria (mai Szombathely) vízellátását biztosította. Majd avarok népesítették be a környéket, temetkezési helyeik régészeti feltárása folyamatban van. Az Árpád-korban is erődített hely volt, amit állítólag Jurisics Miklós a kőszegi várral együtt védelmezett a török ellen.

Helyén 1713-ban Hilerian szerzetes építtetett remetelakot és kápolnát. Az egyhajós barokk épület mai alakját 1859-ben alakították ki. Ha elindulunk a kápolna melletti lépcsősoron, akkor egy terasszal lejjebb ereszkedhetünk. Innen jól látható az egykori település szerkezete, teraszrendszere.


Szöveg és kép forrása: https://kirandulastippek.hu/koszeg-es-szombathely-kornyeke/velem-szent-vid-kapolna; https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/templomok/szent-vid-kapolna-velem/

  • Velem - Szent Vid kápolna

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • viasancti@gmail.com