Szent Márton Látogatóközpont

Szent Márton Látogatóközpont

A Szent Márton Plébánián működő látogatóközpont igyekszik lehetővé tenni, hogy az ide érkezők megfelelő ismereteket szerezhessenek a hely nevezetességeiről. Lehetőséget biztosít különféle rendezvények megtartására és a kapcsolatok folyamatos ápolására. Egyaránt nyitva áll a turisták, a tudományos érdeklődéssel érkezők és a vallási indíttatású zarándokok számára. A zarándokok liturgikus szertartásokat tarthatnak a templomban, vagy egyéni imát végezhetnek.

Szombathely városát, Szent Mártonnak, Európa egyik legismertebb szentjének szülőhelyét, egyre többen keresik fel. Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból, Szlovákiából és hazánkból érkeznek zarándokok. 2012-ben a Svájci Gárdisták is jártak itt.

E vallási, kulturális kalandozás kiinduló pontja nem más, mint a Szent Márton-templom. Ez az ősi hely évszázadokon keresztül őrzi Szent Mártonnak, a későbbi Tours-i püspöknek születési hagyományát.

 A zarándokok a templom mellett 2007-ben kialakított Szent Márton Látogatóközpontban egy időutazást tehetnek az ókeresztény kortól kezdve napjainkig. Gyerekeknek és felnőtteknek maradandó élményt nyújtanak és betekintést engednek a különböző tárlatok és foglalkoztatók a hely történetébe, Szent Márton püspök életébe és tiszteletébe. Így kibontakozik előttük Szombathely múltja és fejlődése.


 A régészeti feltárásokon előkerült tárgyak kézbe fogható másolatai és a szent püspök életéről, kultuszáról készült grafikai sorozat teszi szemléletessé a sétát az egykori domonkos kolostor falai között. Az ide látogató megismerheti az egykor itt élt szerzetesek életét az összegyűjtött fényképek, használati tárgyak segítségével, valamint a templom építésének különböző fázisait is egy 3D-s bemutatón keresztül. 

A látogatóközpont mindenki előtt nyitva áll!

 Várjuk azokat a zarándokokat, akik még nem ismerik Szent Márton püspököt, azokat is, akik ugyan már hallottak róla, de többre vágynak a legendákból ismert történeteknél, és azokat is szívesen látjuk, akik tudományos megközelítéssel vizsgálják a szent életét, valamint mindazokat, akiket érdekel a régmúlt, Szombathely történelmének egy fejezete!


A tárlatok:
  • Szent Márton és Savaria - Szent Márton tisztelete Szombathelyen
  • Szombathelyi Szent Márton ábrázolások
  • Szent Márton ábrázolások a Szombathelyi Egyházmegyében
  • Szent Márton a néphagyományban
  • Régészeti leletek és ötvöstárgyak a Szent Márton templom történetéből
    (Időszaki kiállítás: domonkos-rendi emlékszoba)


A tárlatok megtekintésén túl lehetőség van képeslapok és ajándéktárgyak vásárlására.


Szent Márton Látogatóközpont az alábbi időpontokban várja a látogatókat:

Hétfőtől péntekig 11.00-kor és 15.00-kor indul vezetés. Más időpontban csak előzetes bejelentkezés után tudják fogadni az érdeklődőket.

Szombatonként a látogatóközpont 9.00 - 17.00-ig tart nyitva.

Postai cím: Szent Márton Plébánia 9700 Szombathely Szent Márton u. 40.

Tel. 94/ 505-568 

e-mail: plebania@stmarton.t-online.hu 

honlap: https://www.martinus.hu/szent-marton-latogatokozpont 

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu