Megállópont -Pozsony -Szent Márton Székesegyház

Megállópont -Pozsony -Szent Márton Székesegyház

A legrégebbi pozsonyi plébánia.

1563. és 1830. között itt koronáztak meg 11 magyar királyt és 8 királynét/királynőt. A dómban található kápolnák: alamizsnás Szent János-kápolna 1732-ből (Georg Raphael Donner munkája), melynek építését az akkori esztergomi érsek, Esterházy Imre rendelte el. Alatta található a kripta, ahová 1745-ben őt temették. Szent Anna-kápolna, Szent József kápolna, 1204-ből, a cseh királynőnek ajánlott kápolna, 1204-ből. 

A templom mellett van a Rudnay tér, ennek közepén található Bernolák Antal (katolikus pap, szlovák nyelvújító) szobra. A tér két szélén, a lépcsősorok mellett, fákkal gondosan benőve rejtőzik Liszt Ferenc (1911) és Donner György Rafael (1883) szobra, amiket csak a leleményes látogatók vesznek észre. Szintén a közelben van a Hal téren (Rybné námestie) álló barokk Szentháromság-szobor, melyet pestisoszlopnak is hívnak. A közelében van a klarisszák 14. században épített kolostora és temploma.

A templomban látható ólomból kiöntött Szent Márton-szobrot Donner György Rafael készítette, 1734-ben. A templom katakombáiban sok híres ember nyugszik. Köztük:     Jozef Ignác Bajza – kanonok, szlovák író, Esterházy Imre – esztergomi érsek, Krman Dániel – evangélikus püspök, író,  Schomberg György – az Academia Istropolitana alkancellárja,  Pálffy János – a szatmári béke létrehozója, utóbb nádor, Pázmány Péter – prímás, esztergomi érsek. 

 A katedrális alatti altemplomban több jelentős történelmi személyiség sírja található. Itt nyugszik többek között Pázmány Péter is.

  • Pozsony - Szent Márton Székesegyház

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu