Látnivalók - Dunakiliti - Batthyány-kastély, szobor és kápolna

Látnivalók - Dunakiliti - Batthyány-kastély, szobor és kápolna

A Batthyány-kastélyt 1858-1862 között építették korai historizáló stílusban. Itt született 1870. október 2-án dr. Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa. Szülőházában 1949 óta folyik oktatás. A névadó tiszteletére 1988-ban avattak itt emléktáblát. 1990-ben – a „szegények orvosa” születésének 120. évfordulója alkalmából – vette fel az intézmény a ház híres szülöttének nevét: így akkortól hivatalosan is Dr. Batthyány–Strattmann László Általános Iskola az épület neve.

Dunakiliti Batthyány kápolna 

1873-ban súlyos kolerajárvány tört ki a faluban. Dr. Batthyány–Strattmann László édesanyja megfogadta, ha megmenekülnek a halálos kórtól,a Szűzanya tiszteletére kápolnát emeltet. Így is történt. A kápolnában lévő Szűz Mária-szobor talpazatának felirata:

„Mária, segíts!”. „Hála, emlék. A betegek gyógyítója Szűz Mária tiszteletére állíttatott. 1873. évi cholerajárvány szerencsés megszűnéséért a boldog édesanya nemes példájára gróf Batthyány Józsefné született Batthyány Ludovika állíttatta.”


Szöveg és képek forrása: https://www.dunakiliti.hu/batthyany-kastely-az-emlekszobaval/; https://www.kastelyok.com/adatlap.php?details=305; https://www.dunakiliti.hu/batthyany-kapolna/

  • Dunakiliti - Batthyány-kastély, szobor és kápolna

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu