(2. nap) Mosonmagyaróvár - Győr

(2. nap) Mosonmagyaróvár - Győr

Ezen a szakaszon belekóstolhatunk a szigetközi táj hagyományos ízeibe: az óvári sajtok, az ecetes hal vagy a halászlé helyi változata egyedi élményt kínál. Érdemes ellátogatnunk Mosonmagyaróváron a Nepomuki Szent János templomba, aminek megépítésére Mária Terézia tett ígéretet, ennek köszönhetően épülhetett meg. Többször átkelünk a Mosoni-Duna csillogó vize felett, nyáron akár kellemes fürdőt is vehetünk csendes, tiszta hűsítő vízében. Találkozhatunk Héderváron a legendás ’tanúval’, aki szemtanúja volt az idő ezeréves változásának, pihenhetünk ásványrárói Kálváriánál a százéves nyárfa árnyékában, végül a célállomásunkhoz érve, Győrben, a naplementében sétálva vagy a Mosoni-Dunán hajókázva tekinthetjük meg a híres Öt Templom tornyait.

További részletek az útvonalról:

Reggel látogassunk el Mosonmagyaróváron a Nepomuki Szent János templomba, amely a belvárosban található. A templom létrejötte Mária Terézia nevéhez fűződik.

LEGENDA
A legenda szerint a királynő Bécsből Buda felé tartott, amikor hintója megsüllyedt az ingoványos mosoni talajon, és csak a polgárok segítségével tudott tovább utazni. Mária Terézia ígéretet tett, hogy hálából erre a helyre templomot építtet, ha a területet feltöltik és olyan szilárd alapot hoznak létre, amely a templom építését lehetővé teszi. A szorgalmas mosoni polgárok elvégezték azt a munkát, amelyet a királynő kért. Ígéretét betartotta az uralkodónő és az ő anyagi támogatásából felépült a templom, amelynek védőszentje Nepomuki Szent János.


Ki volt Nepomuki Szent János? 

Mosonmagyaróvár
Lelki útravaló
Nepomuki Szent János olyan pap volt, aki életét áldozta hivatásáért. IV. Vencel cseh király legszörnyűbb kínzásai ellenére sem árulta el a királynak a királyné gyónásban elmondott titkait, Isten elé letett vallomását.

Szent Márton, miután sok hasonló meghívást már elutasított, egy alkalommal mégiscsak részt vett Maximus császár lakomáján. A lakomán jelenlévő püspökök közül sokan hízelgő szavakat mondtak annak a császárnak, aki erőszakkal szerezte meg az uralmat, és akinek kezéhez sok vér tapadt. Márton nem kapcsolódott be ebbe a hízelgésbe. Sőt, amikor a császár úgy rendelkezett, hogy a nagy kupát elsőként Mártonnak adják, remélve azt, hogy szent püspök majd őneki adja tovább, Márton ehelyett az őt kísérő papnak adta tovább a díszkupát, nem a császárnak.

2015-ben Líbia tengerpartján 21 kopt keresztény vállalta a halált, képtelen volt arra, hogy a hitét megtagadja.

A hatalomtól való szabadság, a vértanúságig menő hűség nagy példái. Vajon én szabad vagyok-e a hatalom, a vagyon kísértésétől, a szolgalelkűségtől? Merem-e kimondani az igazságot, akkor is, ha meg kell érte szenvednem? Megvan-e bennem valami kicsi a vértanúk nagyságából?

Nepomuki Szent János templom


Ezen a napon megkóstolhatjuk a Szigetköz ízeit. A helyi kisüzletekben, vagy a térség vendéglőinek sajttálain a helyi hagyományos tejipar csúcstermékeivel, az „óvári” sajtokkal találkozhatunk a legnépszerűbb klasszikus sajtfajtákkal, ízesített, füstölt sajtokkal és olyan sajtkülönlegességekkel, mint a Provolone vagy a Kashkaval.

Kerékpárunkra ülve és a várost elhagyva, kisebb településeken áthaladva kerekezhetünk egészen Győrig. Móvárt - ahogy a helyiek nevezik – elhagyva, a Mosoni-Dunán átívelő hídon átkelve érkezünk meg Halásziba. Egy forró nyári napon felfrissülhetünk a Duna csendes, hűsítő vízében, Halászi strandján. A falu főterén, az eredeti állapotukban megőrzött barokk lakóházak mellett találjuk Szent Márton templomát. 

Halászi
Lelki útravaló
Márton már tíz évesen elszökött otthonról. Nem mulatozni ment, hanem a templomba, hittanulónak (katekumennek) jelentkezett, meg akart keresztelkedni. Tizenkét évesen arról álmodozott, hogy remete lehessen, a puszta csendjében Istennek szentelje az életét. Tizenöt évesen pogány édesapja megkötözve odakényszerítette, hogy letegye a katonai esküt, és így katona legyen. Tizennyolc évesen Márton megosztotta köpenyét a didergő koldussal. Aznap éjjel álmot látott. Látta a mennyei világot, az angyalokat és magát Krisztust. Krisztus, akinek a vállán az ő fél katonaköpenye volt, ezt mondta: „Ezt a köpenyt Mártontól, a katekumentől kaptam.” Márton felriadt álmából, végtelenül boldog volt. Mihamarább megkeresztelkedett, és ettől kedve minden vágya az volt, hogy most már csak Krisztus katonája, az ő hírnöke és szolgája legyen.

Sorsfordító pillanatok egy emberi életben. Pillanatok, amikor megnyílik az ég, amikor belátunk a dolgok fátyola mögé, amikor megsejtjük a létünk igazi mélységét, végső távlatát. Mik voltak az én életem megrendítő, sorsfordító pillanatai? Köszönjem meg ezeket, idézzem fel őket! Tudok-e ezeknek a pillanatoknak a fényében, ezekhez méltóan élni? Vagy engedtem, hogy elszürküljenek, elhalványodjanak?
Szent Márton templom


A templom után jobbra fordulva, a szigetközi kerékpárutat követve, jellegzetes kisalföldi vidék fogad bennünket. Ha napközben megéhezünk, érdemes kipróbálni a híres szigetközi ecetes halat, melyet az útvonal mentén több étteremben készítenek. 

Sík terepen, kényelmesen haladva, hangulatos falvakon keresztül fedezhetjük fel a történelem emlékeit. A Darnózseli hatarában lévő pihenőhelyen nemcsak újra erőre kaphatunk, de a helyiek egy-egy odakészített regénnyel várják az ott elhaladókat, akik elolvashatnak egy-egy érdekes könyvet. 

Utunk a Szigetköz egyik legromantikusabb településén keresztül vezet tovább, ahol grófi kastély, patakok és a nyugalom várja a Hédervárra érkezőket. A települést megannyi történet szővi át a honfoglalás idejétől (900-as évek) kezdődően.  A község életének legidősebb „tanújával” is találkozhatunk, ez a hatalmas öreg mocsári tölgy, az Árpád Fa, amely a Boldogasszony-templom előtt terebélyesedik. A helyi monda ehhez legendás eseményt kapcsol, eszerint hozzá kötötte a honfoglaló Árpád vezér a lovát a 907. évi Pozsony környéki csatára menvén. A fa valójában 7-800 éves lehet. 

Utazásunk következő állomása Ásványráró, ahol közelről bepillanthatunk a dunai ágrendszer gazdag élővilágába. A falu határában, Győr felé haladva bal oldalon, a dunaparton találjuk a Kálváriát. Itt kapjuk meg második lelki útravalónkat. A százéves nyárfa a Magyarországon található legkorábbi építésű háromszög alaprajzú épületét, mely a Kálváriát öleli körbe. Mindenből -a Kálvária díszítését tekintve -hármat találunk. 


Ásványráró
Lelki útravaló
Egy hatalmas, ősi fekete nyárfa és a keresztfák. A természetbe a Teremtő beleültetett egy gyönyörű rendet, harmóniát. Az Ő szépsége ragyog a Napban, a Holdban, a csillagokban, a nyíló virágokban, a gyermekek arcán. Ugyanez a szépség, ugyanez a fény ragyogott fel Krisztusban, az ő életében és kereszthalálában. A nyárfa és a keresztfa ugyanazt az isteni szépséget és szeretetet hirdetik.

Márton az imádság embere volt. Sulpicius Severus, Márton nagy tisztelője és életrajzírója így írt erről: „ Mint ahogy a kovácsoknak az a szokásuk, hogy munka közben az üllővasra mintegy pihenésképpen ráütnek, úgy Márton még akkor is mindig imádkozott, ha látszólag mást csinált”.

Nézd ámulva a két fát! Érezd bennük ugyanannak az isteni szépségnek, isteni fénynek a jelenlétét, kisugárzását! Az ima nem más, mint megnyitni a lelkünket ennek a fénynek. Engedd, hogy beléd áradjon, hogy betöltsön! Tartsd oda a lelkedet a Napba!
Kálvária


A gazdag természeti környezet, látványos erdők után, a Szigetköz legnagyobb városába, Győrbe érkezünk meg. Győr-Újváros városrészében, európai szinten is egyedülállóan, 700 méteren belül, egymás mellett található öt európai vallás egy-egy temploma.


  • Időtartama: 3 óra
  • Hossza: 42,3 km
  • Nehézsége: Könnyű

Térség: Velo Martini
Szintkülönbség: 20 m
Típus: Kerékpáros útvonalak

Szolgáltatás A túra útvonalán

Megállóhely - Mosonmagyaróvár - Szent Gotthárd Templom

Mosonmagyaróvár - Szent Gotthárd Templom

Az egyes építésképek között nagy a bizonytalanság, annyi bizonyos, hogy korai árpád-kori településünk vegyes népessége, a később...

Bővebben

Megállópont - Halászi - Szent Márton templom

Halászi - Szent Márton templom

A település lakói az Árpád-korban a mosoni királyi udvar halszállítói voltak. Halászi 1550-től mezőváros. A Szent Márton...

Bővebben

Megállópont - Ásványráró - Kálvária Dunaparton

Ásványráró - Kálvária Dunaparton

Hazánk legkorábbi építésű háromszög alaprajzú épülete. Építtetője Apponyi Lázár rárói földesúr volt, 1738-ban. Tervezője nem...

Bővebben

Vasútállomás - Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár

Cím: Mosonmagyaróvár, Hild János tér 4, 9200

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Shalom emlékpark

Mosonmagyaróvár - Shalom emlékpark

A vészkorszak 70. évfordulóján, 2015-ben holokauszt-emlékművet adtak át Mosonmagyaróváron. Lebó Ferenc szobrász alkotása a zsidó...

Bővebben

Látnivalók - Dunakiliti, Szent Kereszt Felmagasztalása Templom

Dunakiliti, Szent Kereszt Felmagasztalása Templom

A jelenlegi templom 1910-ben épült Bányász Endre plébánossága alatt a neves magyaróvári építész, Hőnel Béla tervei nyomán a...

Bővebben

Látnivalók - Dunakiliti - Batthyány-kastély, szobor és kápolna

Dunakiliti - Batthyány-kastély, szobor és kápolna

A Batthyány-kastélyt 1858-1862 között építették korai historizáló stílusban. Itt született 1870. október 2-án dr....

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Háromtölgy kápolna

Mosonmagyaróvár - Háromtölgy kápolna

Magyaróvár város határában a marktaui erdő közelében, a feketeerdei út jobb oldalán, az egyik bekötőút mentén az erdősávban...

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Vár

Mosonmagyaróvár - Vár

A Mosonmagyaróvári vár (németül: Schloss Wieselburg-Ungarisch Altenburg) középkori eredetű épségben megmaradt vár. A Fertő tó és...

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Hansági Múzeum

Mosonmagyaróvár - Hansági Múzeum

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum az ország egyik legrégebbi folyamatosan működő múzeuma. A múzeum megalapításáról 1882-ben...

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Flexum Thermal & Spa

Mosonmagyaróvár - Flexum Thermal & Spa

A Flexum Thermal & Spa az elmúlt években óriási fejlesztéseken esett át, melyek során mára már hét állandóan üzemelő- különböző...

Bővebben

Látnivalók - Kimle - Bányató

Kimle - Bányató

Kimle település Győrtől 28 km-re, Mosonmagyaróvártól 10 km-re fekszik az M1-es főút mentén. Négy településrész, Horvátkimle,...

Bővebben

Látnivalók - Kimle - Faragott stációk a horvátkimlei temetőhöz vezető gesztenyesoron

Kimle - Faragott stációk a horvátkimlei temetőhöz vezető gesztenyesoron

A falu egyik legmegkapóbb látványa a temetőhöz vezető gesztenyesor, amit az egyik legszebb katonai emlékműként tartanak számon a...

Bővebben

Látnivalók - Hédervár - Árpád-tölgy

Hédervár - Árpád-tölgy

A hédervári Árpád-tölgy minden bizonnyal Magyarország legidősebb fája. Úgy is mondhatnánk: ő a legöregebb magyar.

Bővebben

Látnivalók - Ásványráró - Árvai zárás

Ásványráró - Árvai zárás

Az 1958 májusában, a szigetközi-ágrendszerben kifogott 102 kg-os viza emlékére állított szobor az Árvai-zárásnál. A zárás...

Bővebben

Látnivalók - Dunaszeg - Morotva tavi tanösvény kilátó

Dunaszeg - Morotva tavi tanösvény kilátó

A tanösvény a Szigetközben található Dunaszegen, a község Önkormányzata alakította ki a település határában található Morotva-tó...

Bővebben

Látnivalók - Ásványráró, Szent András-templom (Ásvány)

Látnivalók - Ásványráró, Szent András-templom (Ásvány)

Az ásványrárói Szent András-plébániatemplom a Győr-Moson-Sopron megyei Ásványráró Ásvány községrészén található...

Bővebben

Látnivalók - Dunasziget - Denkpál - Hallépcső

Dunasziget - Denkpál - Hallépcső

A Denkpáli hallépcső alapvetően két eltérő kialakítású szakaszból áll. A felvízi csatlakozást úgynevezett réselt halátjáró...

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Wittmann park

Mosonmagyaróvár - Wittmann park

Az egyetemi negyedhez kapcsolódik a Wittmann Antal nevét viselő park. A tudós mezőgazdász munkásságának eredménye a Lajta folyó...

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd- templom (Magyaróvár)

Mosonmagyaróvár - Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd- templom (Magyaróvár)

Mosonmagyaróvár központjában, a Szent László téren található az Óvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd templom.

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Szent Rozália-kápolna (Moson)

Mosonmagyaróvár - Szent Rozália-kápolna (Moson)

A háromszög alakú terén álló kápolnát a mosoni polgárok Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália tiszteletére emelték,...

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Piarista kápolna

Mosonmagyaróvár - Piarista kápolna

Moson vármegye első középiskolájában 1739-ben itt indult meg az oktatás. Az iskola államosításáig (1948) piarista atyák...

Bővebben

Látnivalók - Máriakálnok - Szentháromság templom

Máriakálnok - Szentháromság templom

A község korábbi, Szentlélek tiszteletére emelt templomát a 17. század közepén a protestánsok használták. Az 1674-ben épült...

Bővebben

Látnivalók - Máriakálnok - Rózsakert, (Rozárium)

Látnivalók - Máriakálnok - Rózsakert, (Rozárium)

A rózsakert (rozárium) 2011-ben, pályázati támogatással 8200 négyzetméteres területen jött létre a XVI. század óta látogatott...

Bővebben

Látnivalók - Máriakálnok - Sarlós Boldogasszony-kápolna

Máriakálnok - Sarlós Boldogasszony-kápolna

A kápolna történetének egyik legendája szerint a török harcok sebesültjei és más betegek az itt fakadó forrás vízétől...

Bővebben

Látnivalók - Darnózseli - Zsidó temető és emlékfal

Darnózseli - Zsidó temető és emlékfal

Zsidó vallásúak az 1800-as évek közepétől éltek a településen. Az 1934-ben egyesített Mosondarnó és Zseli község, Darnózseli...

Bővebben

Látnivalók - Darnózseli - Szent József-templom

Darnózseli - Szent József-templom

A XIX. században a falu számára a gyarapodással párhuzamosan egyre sürgetőbbé vált, hogy a település szélén álló kicsi, sokszor...

Bővebben

Látnivalók - Hédervár - Peregrinus-kápolna

Hédervár - Peregrinus-kápolna

Az útmenti, nyolcszögletes alaprajzú Peregrinus-kápolnát Viczay Jób felesége, Ebergényi Eszter emeltette 1709-ben, a lábfájósok...

Bővebben

Látnivalók - Hédervár - Szent Mihály-templom

Hédervár - Szent Mihály-templom

Feljegyzések szerint a 13. század első felében már kápolna állt itt. A mai épület elődjét valószínűleg 1397-ben emelték. A...

Bővebben

Látnivalók - Hédervár, Khuen-Héderváry-kastély kápolnája

Hédervár, Khuen-Héderváry-kastély kápolnája

Évszázados fák alkotta parkban áll a háromszintes, három saroktoronnyal ékes, két szfinx által őrzött kastély. A krónikák...

Bővebben

Látnivalók - Hédervár - Boldogasszony-kápolna

Hédervár - Boldogasszony-kápolna

A község ékessége, amely a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba tartozó megyerikum. A feljegyzések szerint 1296 és 1303 között...

Bővebben

Látnivalók - Ásványráró - Szent Rókus-templom (Ráró)

Ásványráró - Szent Rókus-templom (Ráró)

(Ráró) A betegek gyógyítója, Szent Rókus tiszteletére a 17. században emelték, barokk stílusban. Mai formáját 1903-ban nyerte...

Bővebben

Látnivalók - Dunaszentpál - Szent Péter és Pál-templom

Dunaszentpál - Szent Péter és Pál-templom

A község egykori templomát a Héderváry család építette, majd Széchényi György esztergomi érsek megújítatta azt a török-kori...

Bővebben

Látnivalók - Dunaszentpál - Fehérkép

Dunaszentpál - Fehérkép

A temető kapuja közelében álló kis építmény a „Fehérkép”. A négyzet alaprajzú, falazott, fehérre meszelt, piros cseréptetős kis...

Bővebben

Látnivalók - Lipót - Szent Kelemen-templom

Lipót - Szent Kelemen-templom

A templomot gróf Vitzay Mihály építtette 1777-ben. Oltárképe Péter apostol harmadik utóda, a 101-ben vértanúságot szenvedett...

Bővebben

Látnivalók - Dunaremete - Nepomuki Szent János-templom

Dunaremete - Nepomuki Szent János-templom

A községnek már 1600-ban temploma volt, s a falubeliek kivétel nélkül katolikusok voltak. A reformáció elterjedésével a Bakicsok...

Bővebben

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Mosoni Nepomuki Szent János templom

Mosonmagyaróvár - Mosoni Nepomuki Szent János templom

Véneket először Szent László 1093-ban kiadott oklevelében említik. A Duna-menti falu egyházilag Pannonhalmához tartozik....

Bővebben

Vasútállomás - Győr

Győr

Győr, 9021, Révai Miklós utca 4.

Bővebben

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu