Szombathelyi Szent Márton ábrázolások

Szombathelyi Szent Márton ábrázolások

A város sok helyszínén találhatók Mártonról festmények, szobrok. A Szent Márton Plébánia a Látogató Központban gyűjti, és képeken bemutatja az ábrázolásokat, hiszen lehetetlen volna egyszerre végigjárni ezeket a helyszíneket.

A Szombathelyi Székesegyházban a Szent Márton-oltár festményét Anton Maulbertsch készítette 1791-ben. Az ereklyetartó herma Tóth István szobrász-művész alkotása. Ebben helyezték el az 1913-ban Tours-ból kapott fej ereklyét. Emléktábla örökítette meg, hogy 1991-ben szombathelyi látogatása alkalmával II. János Pál pápa az oltár előtt imádkozott. A kereszthajó oldalfalán Winterhalder két grisaille freskója volt látható, amelyek a köpenymegosztás jelenetét, illetve Márton álmát örökítették meg. Sajnos a falfestmények a II. világháborúban a Székesegyházat ért bombatámadásban megsemmisültek.

A Püspöki Palota nagytermének mennyezetén Anton Maulbertsch örökítette meg, amint a két püspökkel, Szent Kvirinnel és Szent Mártonnal elérkezik a kereszténység az antik Savariába. Márton püspök lába előtt látható a levetett katonai páncél, mögötte pedig a koldus a libával. Az épületben a Szent Márton tiszteletét ápoló helyekről adományozott ajándékok is találhatók. Például a tours-i érsektől kapott faliszőnyeg.

Az egykori szeminárium épületében is több helyen láthatjuk Márton alakját. A régi kápolnában Stornó Ferenc által festett három falkép található. Az oltár felett egy kör alakú freskón főpásztori öltözenben látjuk Savaria nagy szülöttét. A tabernákulum két oldalán az amiens-i jelenetet és Márton álmát jelenítette meg a festő. A szines üvegablakon Szabó Erzsébet mintázta meg a püspököt. Az új kápolnát Kontuly Béla 1941-ből származó, Szent Márton egész életét bemutató freskója díszíti. Az épületben lévő egyházmegyei könyvtár is bővelkedik Márton emlékekben.

A Martineum Felnőttképző Akadémián, a Főplébánián, a Képtárban, a Savaria Múzeumban, a régi oladi és a szőllősi templomban találhatók a város védőszentjének ábrázolásai.

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban külön polcon sorakoznak a Szent Mártonról szóló könyvek.

Érmek, üvegfestmények, porcelántárgyak, mézeskalács-bábok, kukuricacsuhé-babák készülnek ma is Márton életének eseményeiről.

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu