Szlovén - magyar megbeszélés a Szent Márton Útról Domonkosfán

A Szent Márton Út szlovén és magyar szervezetei között korábban is jó volt a kapcsolat. Az utat járók számának növekedése miatt szükségessé vált, hogy az információcsere rendszeres legyen. Ez utóbbi is egyik célja volt, annak a megbeszélésnek, amelyre május harmadikán került sor Domonkosfán. A   település fontos helyszín, itt lép át az útvonal Magyarországról Szlovénia területére. Szimbólikusan is a találkozások helye, mert magyarok és szlovének, evangélikusok, római katolikusok és evangélikusok élnek itt együtt.


A megbeszéléshez a helyszínt Jakosa Emerik, a helyi magyar közösség vezetője biztosította. Ő egyben a Domonkosfán évek óta megrendezett novemberi Szent Márton túrák fő szervezője is. A tárgyaláson szóba került a Szent Márton nevét viselő települések júniusi szombathelyi találkozója is, amire Szlovéniából hét község jelentkezett.

A 2016-os jubileumi Szent Márton zárásaként  Domonkosfa község, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa és a szlovéniai Szent Márton Kulturális Központ közös rendezvényt szervez. A program két részből áll majd. A délelőtt folyamán nyílt gyalogtúra keretében végigjárják majd a Szent Márton Út mintegy 10 kilométeres, Magyarországot és Szlovéniát érintő szakaszát. A túrát követő ünnepségen a domonkosfai Szent Márton templomnál elhelyezik  majd az út jelképét, Szent Márton bronzból készült "lábnyomát".  A rendezvény nyilvános, mindkét országból várják majd az érdeklődőket.

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu