A Szent Márton Út európai szervezetének közgyűlése Szombathelyen

A Szent Márton Központok Európai Hálózata (Réseau Européen des Centres Culturels Saint Martin) egyesület  2011-es megalakulását követő ötödik közgyűlését tartotta Szombathelyen. A rendezvény   házigazdája  a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa egyesület volt.              A franciaországi bejegyzésű hat (francia, olasz, horvát, szlovén, holland és magyar) civil szervezet által alapított egyesület feladatának a Szombathelytől Toursig vezető, Európát átszelő Via Sancti Martini kulturális útvonal  megépítését tűzte ki célul.  A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az elmúlt években a német, flamand, luxemburgi a célkitűzést elfogadó szervezetek csatlakoztak az nemzetközi egyesülethez. 2013-ban a Kulturális Útvonalak Európai Intézete javaslatára az Európa Tanács illetékes bizottsága a Via Sancti Martini – Szent Márton Utat, annak kiemelkedő jelentősége miatt újabb három évre az „Európa Tanács kulturális útvonalává” nyilvánította. A 2016. szeptember 29-a Szombathelyi Képtárban megrendezett közgyűlésen a korzikai kivételével valamennyi tagszervezet képviseltette magát. A résztvevők meghallgatták és elfogadták a tagszervezetek előzetesben írásban is kiküldött beszámolóit. Jóváhagyták a 2016. évi pénzügyi beszámolót, döntöttek a 2017. évi szervezeti tagdíjakról.

            A közgyűlés résztvevői   a szombathelyi ülésen meghozták az Via Sancti Martini  kulturális útvonal európai akkreditációja meghosszabításához szükséges döntéseket.

- Felvették tagjaik közé  az év nyarán Alistálon megalakult szlovákiai szervezetet, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Szlovákiai Tanácsa  egyesületet (Rada Európskej kultúrnej cesty svätého Martina na Slovensku).

-  A közgyűlés jóváhagyta a májusban elkészült Kunszentmártontól Tiszapüspökiig vezető „Alföldi Szent Márton Utat”. Az útszakasz hivatalosan az európai Szent Márton Út része lett és használhatja az „Európa Tanács Kulturális Útvonala” címet.

- A közgyűlés elhatározta, hogy a tagszervezetek közötti kommunikáció elősegítése érdekében negyedévente angol – francia nyelvű hírlevelet („bulletint”) jelentet meg.

- A holland tagszervezet javaslatára elfogadták azt a döntést, hogy kezdeményezik, hogy a Szent Mártonhoz kapcsolódó szokások és hagyományok kerüljenek fel a UNESCO világörökség listájára.  A szükséges munkaanyag elkészítéséhez két év áll rendelkezésre. A koordinációt a holland  szervezet vállalta.

A Hálózat soros elnöki tisztségét 2016. november 11-től egy éves időtartamig a német szervezet látja el.

A közgyűlést követően konferencia témája a "Közösségteremtő Szent Márton" volt. Ezt a rendezvény a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen szervezte.

 
 
A Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata (Réseau européen des Centres Culturels Saint Martin) tagszervezetei:

Centre Culturel Européen Saint Martin de Tours – Franciaország

Centre Culturel Saint Martin - Flandria

Centro Culturale San Martino -  Olaszország

Centru Culturale San Martinu – Korzika

Frënn vum Mäerteswee - Luxemburg

Kulturni Centar Sveti Martin - Horvátország

Kulturni Center Sv. Martin Tourski - Szlovénia

Martinusgemeinschaft – Németország

Rada Európskej kultúrnej cesty svätého Martina na Slovensku - Szlovákia

Sintmaartensberaad, Utrecht - Hollandia

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa

 

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu