Kiadvány a budapesti Szent Márton-ábrázolásokról

Július 4-én, püspökké választásának napján mutatták be a Magyar Nemzeti Galériában a "Szent Márton nyomában Budapesten" című kétnyelvű kalauzt. Az időzítés mellett a helyszínnek szimbolikus jelentősége is volt, hiszen a Galéria gyűjteményében található Szent Márton-ábrázolások a középkori európai művészet legkiemelkedőbb alkotásai közé tartoznak.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyar Tanácsa által kiadott kiadvány tíz budapesti helyszínen tizenöt alkotásra hívja fel a figyelmet, amelyek között múzeumok, templomok és kápolnák, sőt még egy temető is található. A füzet szövegét Feiszt György, Szávai Tamás és Tüskés Anna írta és állította össze, a grafikai tervezést a szombathelyi Yellow Design készítette.

Az eseményt Bellák Gábor művészettörténész, a Nemzeti Galéria főkurátora és Szontágh Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallási turizmus programjának igazgatója mutatta be. A kiadványt Tüskés Anna művészettörténész mutatta be, Orbán Róbert pedig arról beszélt, hogyan kötődik Budapest az európai Szent Márton úthoz.

Ezt követően Poszler Györgyi művészettörténész, a Régi Magyar Gyűjtemények kurátora tartott előadást a Nemzeti Galéria kincses Szent Márton-képeit bemutatva.

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu