Megállópont - Pannonhalma Főapátság

Megállópont - Pannonhalma Főapátság

A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi járásban, Pannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található. Napjainkban is élő, mintegy negyven fős szerzetesközösség lakja, akik az ora et labora szellemében végzik a liturgiát, fogadják a lelkigyakorlatozókat, működtetik a bentlakásos gimnáziumot, kulturális munkát végeznek – könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, koncertek szervezésével –, valamint dolgoznak az apátság működésének anyagi megalapozásán is, többek között borászat, sörfőzde, gyógynövénykert fenntartásával és vendégek fogadásával.

A Pannónia Szent Hegyén (Mons Sacer Pannoniae) 996-ban Géza fejedelem által alapított és 1002-ben fia, Szent István király által jogaiban és kiváltságaiban megerősített Pannonhalmi Főapátság az európai és magyar kultúra élő tanúja, a kereszténység és műveltség, az emberszeretet és szolgálat őrhelye. Építészeti, kulturális és társadalmi öröksége ezer év múltán is tanít, tiszteletre int és ámulatba ejt, míg kapuit minden eddiginél szélesebbre tárja, hogy látogatói számára minél többet adhasson értékeiből. 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította az akkor ezeréves apátságot és környékét.

 világörökségi helyszín épületegyüttesében harmonikusan él egymás mellett a 12. és a 21. század, a múlt és a jelen. Mindez azt üzeni, hogy az itt élő közösség kész az idő változásával együtt haladni, és nyitott a jelenre, ezáltal a jövőre is.  A román kori bazilika, a gótikus kerengő, a monostor barokk épületei, a klasszicista könyvtár és torony, mind az adott kor elérhető legmagasabb építészeti és technikai színvonalán épültek.
A Pannonhalmi Főapátság egyik különlegessége, hogy épülete mind a mai napig otthont ad Magyarország legnagyobb létszámú bencés közösségének, emellett pedig folyamatos bentlakásos gimnázium és szociális otthon is található a falain belül. A Főapátság az elmúlt tíz évszázad alatt érte el vitathatatlanul kiemelkedő szerepét a térségben megvalósított kulturális, vallási, gazdasági tevékenységével és széleskörű nemzetközi kapcsolataival.




Megállópontok

Megállópont - Pannonhalma

Pannonhalma

Pannonhalma város látnivalói: Gyümölcsoltó Boldogasszony -templom, Mindenki keresztútja, Holocaust emlékmű és zsinagóga, ...

Bővebben

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu