Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Hansági Múzeum

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Hansági Múzeum

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum az ország egyik legrégebbi folyamatosan működő múzeuma. A múzeum megalapításáról 1882-ben döntött a Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egylet. Ötéves gyűjtőmunka után a múzeum 1887-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az Egylet gyűjteményét kezdetben a városházán, majd 1887-től a vármegyeházán állították ki. A gyűjtés, ásatások és adományok révén folyamatosan gyarapodó anyag jelentőségét Moson Vármegye közönsége 1912-ben azzal ismerte el, hogy önálló múzeumépületet emelt számára. A múzeum helytörténeti kiállítása ma is a Szent István utca 1. szám alatti klasszicizáló, oszlopcsarnokkal ellátott épületben található.

Ugyanitt látható a Mosoni-síkság történetét régészeti, néprajzi és helytörténeti tárgyakon, dokumentumokon keresztül bemutató kiállítás és szintúgy itt nyerhetünk betekintést a városi szállodák és vendéglők életébe, külön kiállításrész emlékezik továbbá az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzre.

A múzeum gyűjteménye az alapítást követő évtizedekben szinte kizárólag régészeti anyagra korlátozódott. Említésre érdemesek Magyaróvár és Oroszvár római emlékei, a bezenyei langobárd temető és a nemesvölgyi avar sírok mellékletei. A két világháború között a múzeum ásatási joga megszűnt, így a gyűjtemény régészeti leletekkel sem gyarapodott tovább. Nagylelkű felajánlások és adományok révén azonban tovább tudott fejlődni az intézmény, és a kiállítás képzőművészeti, várostörténeti, néprajzi és természettudományi részekkel bővült.

1982-ben a múzeum kezelésébe került a város legrégibb műemlék épülete, a Cselley-ház (Fő út 19.), amelyben jelenleg az intézmény központjaként szolgál. Az épület pincéjében római kőtárat hoztak létre, az emeleti kiállítási termekben pedig dr. Gyurkovich Tibor gazdag, a 19–20. századi magyar festészet legjelentősebb alkotóinak műveit felvonultató gyűjteménye kapott helyet. Az ugyanitt kialakított enteriőrök a múzeum 17–19. századi képző- és iparművészeti anyagából nyújtanak ízelítőt. 2012 decemberében Gyurkovics Tibor író, költő emlékszobájával egészült ki a kiállítási paletta.

Hansági Múzeum főépület ( Mosonmagyaróvár Szent István király út 1.), Cselley-ház ( Mosonmagyaróvár Fő út 19.)

Állandó kiállítások a Cselley-házban ( Mosonmagyaróvár Fő út 19.):

Római kőtár.

Gyurkovics-gyűjtemény (XIX-XX. sz. magyar festők művei, porcelánok)

XVII-XVIII. sz. képző-iparművészeti kiállítás.

Állandó kiállítás a főépületben ( Szent István királyút 1.)

Mosoni síkság történetét bemutató régészeti, helytörténeti, néprajzi tárlat

Időszaki kiállítások


Szöveg és képek forrása: https://www.mozaikmuzeumtura.hu/hansagi%E2%80%93muzeum; https://mosonmagyarovar.kornyeke.hu/hansagi-muzeum; https://www.utazzitthon.hu/

  • Mosonmagyaróvár - Hansági Múzeum

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu