Keszthely emléket állít Szent Márton templomának

Keszthelynek mintegy hat évszázadon át Szent Márton tiszteletére szentelt temploma is volt.

 Az épületről az első biztos adat 1247-ből származik. Abban az évben együtt említették a szintén Keszthely területén álló Szent Lőrinc templommal. Szent Márton egyháza 1788-ig a város plébániatemplomaként funkcionált.  A XVIII. század végén a plébániai teendők átkerültek a ferencesek Fő téri templomába. A romossá vált épületet 1809-ben megfosztották szentségi jeleitől, majd 1816-ban - a torony kivételével - le is bontották. A megmaradt torony 1880-ig állhatott, amikor a templom körüli öreg temetővel együtt az is megsemmisült. A terület a Festetics kastély díszparkjának része lett.

A keszthelyi lokálpatrióták már 2012-ben elhatározták, hogy emléket állítanak a régi templomnak. Az épület helyén emlékfát ültettek, majd az emlékhely rövidesen bekerült a helyi értéktárba is. Részletek a templom történetéről  (és a 2014-ig történtekről): Szent Márton templom emlékhelye  A kezdeményezést 2015-ben az újonnan alakult Keszthelyi Városvédő Egyesület karolta fel.

A 2016-os jubileumi évben az emlékhely emlékkővel is kiegészül. Több az emlékévhez kapcsolódó programra is sor kerül. Így pl. október 16-án ünnepi szentmise és a templom helyéhez vezető körmenet  lesz. Ezen a programon "részt vesz" a Szombathelyről, a szent szülőhelyéről érkező Márton-ereklye is. Október 28-án pedig a Balatoni Színház ad otthont annak a konferenciának, amelynek témája: Magyarország elpusztult Szent Márton templomai. 

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu